top of page
טל פלג דיאטנית קלינית

איך לבחור מסגרת מתאימה לירידה במשקל ?


אם תחפשי "ירידה במשקל" בגוגל תקבלי סביב 493,000 תוצאות ואם תחפשי "מסגרת לירידה במשקל" החיפוש יצטמצם ל 101,000 תוצאות... נו, עכשיו לכי חפשי מה מתאים לך אישית.

אז איך תבחרי את המסגרת המתאימה לך כדי לרדת במשקל?

קודם כל חשוב לדעת שתהליך הבחירה של המסגרת הנכונה הוא קריטי וחשוב שתשקיעי בזה את הזמן והחשיבה המתאימה מכיוון ואם בחרת במסגרת שאינה מתאימה לך יש סיכוי גדול מאוד שלא תגיעי לתוצאות שאת רוצה ועוד יותר גדול שיעבור זמו רב עד שתקבלי מחדש את ההחלטה להיכנס למסגרת נוספת.

אז מהם השיקולים שעליך לקחת בחשבון כשאת מחפשת מסגרת ליווי מקצועית לתהליך ירידה במשקל?

1. תהליך קבוצתי או אישי?

זו השאלה הראשונה שאת צריכה לענות עליה. האם את מחפשת קבוצה או מחפשת ליווי אישי. לכל אחד מהם יתרון וחסרון משלו. היתרון הברור של תהליך בליווי האישי הוא שהוא מותאם לך מבחינת גיל וצרכים תזונתיים ולוקח בחשבון את הרגלי האכילה שלך, הפסיכולוגיה הקשורה לאכילה שלך , לאוכל שאת אוהבת, האם יש לך זמן לבשל, ההסטוריה שלך, המצב הרפואי שלך , לקצב הירידה שלך ולמסגרת הזמן שיש לך . יתרון נוסף הוא שיש גמישות יחסית רבה בלוח הזמנים כי אם היום הקבוע לא מסתדר בשבוע מסוים או אם הילד היה חולה עדיין אפשר למצוא זמן חלופי בעוד שהקבוצה מתכנסת בזמן קבוע איתך או בלעדייך...ולא פחות חשוב הוא הזמן כי אם את אישה עסוקה לא בטוח שיש לך שעה וחצי בשבוע לקבוצה בה צריך לתת מקום לכולם. פגישה אישית קצרה יותר ומתמקדת רק בך. קחי בחשבון שבקבוצה כולם שומעים אותך ומכירים את הסיפור שלך ולא לכולן זה מתאים , יש שצריכות אינטימיות ודיסקרטיות. אם החלטת שמתאים לך לרזות בליווי אישי אני ממליצה לך לקרוא פוסט שכתבתי בנושא " איך לבחור דיאטנית שתעזור לך להשיג את המטרה שלך"

2. מהי הגישה התזונתית, הטיפולית וההתנהגותית של המסגרת? העדיפי מקום בו תקבלי כלים איך לבחור נכון את מה שאת אוכלת כדי לרזות ואיך לרדת במשקל בלי לספור כל קלוריה. מקום שיתן לך תמיכה כשאת צריכה אותה (כי בתהליך כזה לא הכל קל ולא הכל ורוד ) והגישה הכללית היא יותר טיפולית והתנהגותית מאשר "טכנית" של מה כן ומה לא לאכול. הגישה ההתנהגותית נכונה יותר, מוכחת יותר ובעיקר התוצאות בה נשמרות הרבה יותר זמן מאשר גישה הכוללת צמצום של מגוון המזון , תוויות כמו "מותר" מול "אסור" , תפריט אחיד ומוחלט ולא מגוון ועוד כאלו שיטות שהיו רלוונטיות בשנות ה 80. לצערי יש מסגרות רבות בהן תקבלי תפריט סטנדרטי על פי כמות קלוריות ללא כל התאמה אליך ותצטרכי להמודד עם התפריט הזה גם בימים בהם הוא ממש לא מתאים ( חופש / שבת / יום לא שגרתי... בקיצור, רוב הזמן) ולכן אני מציעה לך לבדוק מראש מה הגישה של המסגרת אותה את בוחרת כי זה קריטי להצלחה שלך ובמיוחד לשמירה על התוצאות בעתיד. מחקר אמריקאי מ 2017 הראה שדיאטנים קליניים הם בעלי ידע רחב יותר בנושא אכילה אינטואיטיבית ומשתמשים יותר בכלים שאינם מגבילים בתהליך ירידה במשקל, במיוחד אלו דיאטנים להם יותר הכשרות מיוחדות ונסיון בתחום ניהול משקל .

3. מי מנחה את התהליך והאם יודע להתייחס למצבים רפואיים ותזונתיים שונים? האם התהליך מונחה על ידי מי שרזתה בעצמה וכעת מבקשת לעזור לאחרים לעשות זאת אבל היא איננה בעלת מקצוע? האם היא תדע לתת לך מענה מקצועי אם לא תרדי במשקל כפי שאת מצפה? האם היא תדע לעשות אינגרציה בין התרופות שלך, הספורט שלך, הגיל, ההסטוריה הרפואית והתזונתית ומצבים רבים אחרים שיש לקחת בחשבון? אני מניחה שלא. גם אם את בריאה וספורטיבית את לא יודעת לנבא מה יהיה קדימה בתהליך, אולי לא תרדי במשקל כפי שאת מצפה ואולי בדיקות דם יצאו לא תקינות ואולי יהיו מצבים אחרים שדורשים התייחסות מיוחדת? ואולי הכל תקין מבחינה בריאותית ויחד עם זאת את צמחונית או טבעונית או אולי רגישה למשהו באוכל או חולמת לרוץ חצי מרתון... האם יש לכך מענה? לאחרונה יש גם מאמנים שעוזרים לרזות ולכן כתבתי על זה פוסט שלם (שזכה להמון שיתופים ) שיעזור לך להבדיל בין המונחים : "מה ההבדל בין דיאטנית קלינית , תזונאית ובין מאמנת תזונה או מאמנת לאורח חיים בריא ?"

המלצה שלי : העדיפי תמיד בעל מקצוע מורשה שהשתלם בתחום . זה נפלא שאנשים רוצים לחלוק מנסיונם אך יש דרכים רבות להגיע לתוצאות והדרך שלהם אינה בהכרח הדרך שלך .

4. מי מציב לך את היעד לירידה במשקל ועל פי מה?

יעד לירידה במשקל אפשר לקבוע בדרכים שונות. חשוב להבין מי קובע עבורך כמה את צריכה לרזות והאם זה ריאלי עבורך או שאת שותפה בקביעת היעד? זה נשמע ברור אבל זה ממש לא. בנוסף, יש מקומות שאם את "רזה מדי" כהגדרתם ( בדרך כלל אם ה BMI שלך בטווח התקין" הם לא יקבלו אותך לתהליך וזו טעות גדולה לדעתי כי ואולי תמיד היית רזה ולאחרונה עלית 3-4 קילו (ועדיין את לא בקטגוריה של "עודף משקל") אבל בהחלט מעידים על כך שיש על מה לעבוד ובעיקר למנוע מהם להפוך לעליה משמעותית מזה. בנוסף, BMI איננו הקריטריון היחיד לקביעת משקל, ויתכן ואם תמדדי אחוזי שומן הם יהיו גבוהים ומצדיקים ירידה במשקל למרות שה BMI תקין. לכן, כדאי לברר מה מודדים ואיך קובעים משקל יעד.

5. מה מודדים כהצלחה? משקל זה לא מספיק. יש מדדים נוספים וחשובים כדי להבין האם את מצליחה בתהליך כמו אחוזי שומן, היקפים ולא פחות חשוב מדדים התנהגותיים ושינוי ההרגלים. העדיפי מסגרת שנותנת מקום לכל אלו כי הם קריטיים לשמירה על התוצאה הלאה.

6. מה עשית בעבר והאם הצליח או לא ולמה?

כדי לבחור נכון מסגרת מתאימה לירידה במשקל יש גם לקחת בחשבון את מה שעשית בעבר. אם המסגרות הקודמות נכשלו... אין טעם לחזור עליהן. אם הצליחו אז השאלה אם הצליחו בזכות שינוי שעשית וזה ריאלי לחזור על התהליך היום או שהצליחו בזכות משהו שממש בלתי אפשרי עכשיו. כלומר, הכניסי למשוואה את מה שעבד או לא עבד בשבילך בעבר.

7. אוכל אמיתי ! בחרי מסגרת בה את אוכלת אוכל אמיתי, לא שייקים ולא כדורים ולא חטיפים מיוחדים אלא אוכל אמיתי , טרי, מגוון וכמובן טעים.

8. האם יש מסגרת המשך?

כשאת בוחרת מסגרת לירידה במשקל חשוב שתשאלי האם יש מסגרת המשך לליווי ומה התדירות שלה. קריטי לשמירה על תוצאות.

הנה פרטים על מסגרת הירידה במשקל שאני מציעה : לחצי כאן

bottom of page