top of page

מה היא " הטיית החיוביות " ומה הקשר שלה לבריאות ולמשקל שלך?

  • טל פלג דיאטנית קלינית
  • 22 בספט׳ 2018
  • זמן קריאה 4 דקות

חיוביות זה דבר טוב ! הרי כל הפסיכולוגיה החיובית מתבססת על ההסתכלות על החיובי ולא על השלילי והסתכלות כזו בהחלט קשורה לשביעות רצון ואושר. אך האם יכול להיות שחיוביות גורמת לעיוות חשיבה מסוים? מסתבר שכן. קיים מושג בפסיכולוגיה הנקרא "הטיית החיוביות" או "הטיית האופטימיות" . הטייה הכוונה הסטה לכיוון מסוים . למעשה, זו הנטייה שלנו כבני אדם להעריך יתר על המידה את הסיכוי לכך שיקרו דברים טובים ולהעריך בחסר דברים רעים ויש לזה כמובן השפעה על התנהגויות שונות כמו אכילה וספורט ולכן גם על הבריאות שלנו.

אני חושבת שהכי נכון יהיה להסביר את הנושא והקשר לבריאות בסרטון TED של ד"ר טלי שרוט אשר חוקרת את הנושא שנים רבות במעבדה שלה בלונדון והיא חתומה על כמה מאמרים אקדמאיים חשובים בנושא (הנה כמה לינקים לחובבי מאמרים: מאמר של ד"ר שרוט מ Current Biology ומאמר נוסף מ Nature Neuroscience ויש עוד רבים אחרים). צפי בהרצאה המצוינת שלה ומיד אחריו את מוזמנת לחזור לפה ולהבין מה הקשר למשקל ולבריאות שלך. זהו סרטון מרתק של 16 דקות ואני ממליצה לשמוע אותו עד הסוף. הנה הסרטון כאן.

אני נחשפתי לנושא הזה כשהייתי צריכה לבחור נושא לעבודת סמינר בקורס שעשיתי במסגרת לימודי בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה . אני אשלים קצת מידע למי שלא מכירה אותי , אני דיאטנית קלינית, לפני כשלוש וחצי שנים החלטתי ללמוד גם פסיכולוגיה באוניברסיטה וסיימתי כעת את לימודי ברמת תואר ראשון ועכשיו אני מתחילה ללמוד לתואר שני בפסיכולוגיה פשוט כי החיבור למה שאני רואה בקליניקה שלי הוא מיידי. אז במסגרת אחד הקורסים עשיתי עבודה על מצב בו החשיבה שלנו מוסטת לכיוון מסוים וזה נקרא "הטיית החיוביות" או " הטיית האופטימיות". זוהי צורת חשיבה לא ריאלית , זוהי ממש אשלייה מחשבתית ומסתבר שהיא מאפיינת כ- 80% מאיתנו וגורמת לנו להעריך שהסיכוי שיקרה משהו רע כתוצאה מההתנהגות שלנו נמוכה מהסיכוי שזה יקרה למישהו אחר שמתנהג ככה. לדוגמא: אדם מעשן מבין שזה מסרטן אבל מעריך שהסיכוי שלו לחלות בסרטן כתוצאה מהעישון נמוך מזה של מעשן אחר. דוגמא נוספת: אדם בעודף משקל מבין שזה מסוכן בריאותית אבל מעריך שהסיכוי שזה יגרום לו לסוכרת או מחלת לב נמוך מהסיכוי שזה יקרה לאדם אחר בעודף משקל. צורה נוספת לחשיבה זו היא שאנשים מאמינים שבעתיד הרחוק הם יהיו טובים יותר וחיוביים יותר מאשר בעתיד הקרוב , לדוגמא שיאכלו בריא יותר ויעשו ספורט בקביעות בעוד כמה שנים לעומת עוד חודש. חשיבה כזו יוצרת פער בין הציפייה שלך לתוצאה מסוימת ( מחשבה כמו : " לא נורא אם עליתי עשרה קילו בשלוש שנים האחרונות זה לא עד כדי כך משפיע על הבריאות" ) והתוצאה בפועל ( " אני בשוק שרמת הסוכר שלי גבוהה..."). דוגמא נוספת זה הפער בין הרגלי אכילה מסוימים שאת חושבת שהם "לא נוראיים" כמו המשפט הבא שאני שומעת המון בקליניקה: " זה לא שאני אוכלת עוגות קצפת אלא רק......" ובין עליה של כמה קילו במשקל בשנים האחרונות כלומר, את אופטימית מדי באשר לתוצאה של התנהגות מסוימת ומעריכה בחסר את התוצאה העתידית כשזה נוגע אליך. אם זו היתה השכנה אז זה היה נשמע יותר כמו " מה רצית? ככה זה שאוכלים פרוסת עוגה כל יום, משמינים!" .

יש בנושא הזה מחקרים מעניינים המראים שכאשר מבקשים מאנשים לשפוט מה הסיכוי שלהם לפתח מחלה כרונית הם מזהים נכון את מצבם מבחינת משקל (כלומר הם יודעים לומר אם הם במשקל תקין , עודף משקל או השמנה) אך העריכו שהסיכוי שלהם לפתח בעיה בריאותית כתוצאה מכך נמוך משל אחרים באותו מצב. כלומר את עשויה להעריך שמישהי אחרת שעלתה 10 קילו בשנתיים אחרונות תפתח בעיות בריאותיות כתוצאה מזה אבל את ?... ממש לא! הגיוני? לא. אבל זו האשליה ואם היא קיימת אצל רובנו כנראה שגם את שם.

מחקרים אחרים מראים שגם כאשר מדד ה BMI גבוה ( כלומר קיים עודף משקל או השמנה) אנשים מעריכים את אכילתם כבריאה יותר בהשוואה לאחרים והם מעריכים שאחרים אוכלים אוכל לא בריא בתדירות גבוהה יותר מהם. הגיוני? לא. אבל זה העיוות בחשיבה האנושית.

אז איפה הבעיה? לתופעה עשויה להיות השפעה שלילית על בריאותך ומשקלך כי הרי יש סיכוי שאת נכללת ב- 80% האלו (כמו רובנו) ועושה הערכה נמוכה במיוחד לסיכוי שלך לתוצאות שליליות כתוצאה מהתנהגויות שונות כמו סגנון אכילה מסוים ( "חייבת מתוק", "אני לא אוכלת שעות ארוכות ואז מתה מרעב וטורפת" ועוד) , עודף משקל לא מטופל (שמעתי כמה פעמים לקוחה טוענת ש "לא מפתחים בעיות בריאות כל כך מהר בגלל עשרה קילו עודף" ) או חוסר ספורט . צורת החשיבה הזו עשויה לגרום לך לא לקדם התנהגויות חשובות לבריאותך הקשורות למניעה של מחלות כרוניות שונות הקשורות לעודף משקל רק בגלל שאת מניחה שבעתיד את בטוח תשפרי את ההרגלים ( וזה לא קרה עד כה) או שאת חושבת שהם לא כל כך בעיתיים בעוד שהם עשויים להיות בעיתיים מאוד. זו לא הכחשה, זו אשלייה חשיבתית.

יצא לי פעמים רבות לשמוע נשים הסובלות מהשמנה אומרות "אני בריאה , הכל תקין, למרות ההשמנה" ומתעלמות לחלוטין מכך שהסיכוי שלהן לפתח מחלה כרונית קשה כמו סוכרת או מחלת לב בשנים הבאות גבוהה בהרבה ממה שהן מעריכות, למרות שהן שמעו זאת פעמים רבות מהרופא וקראו על כך פעמים אינספור באינטרנט וכאשר מתפתחת מחלה... הן מופתעות! רק שאז מאוחר מדי, עוד לא נולד מי שיכול להחזיר את הזמן לאחור.

השורה התחתונה? בפעם הבאה שאת אומרת לעצמך "עליתי 10 קילו בחמש השנים האחרונות אבל זה לא נורא בריאותית".... תיזכרי בפוסט הזה. כנראה שגם את מקטינה מדי את הסיכוי האפשרי לתוצאות שליליות כתוצאה מכך. נקודה למחשבה.

bottom of page