top of page
טל פלג דיאטנית קלינית

התחלת לאכול בריא והמשקל לא זז? זו הסיבה הנפוצה ביותר.


ללא ספק מדובר באחד התסכולים הכי גדולים שיש: כבר הרבה זמן שאת מפלרטטת עם המחשבה על ירידה במשקל של 5-6 קילו ויחד עם זאת זה לא קרה! התקופה לא התאימה מכל מיני סיבות , המוטיבציה לא היתה גבוהה מספיק כדי להתגייס לעניין ואמרת לעצמך שברגע שתחליטי פשוט תתחילי לאכול בריא יותר והמשקל ירד כמו פעם . היה לך את הבטחון שאת יודעת מה לעשות כדי שדברים יקרו. והנה... התעוררה המוטיבציה, החלטת שהנה הגיע הזמן המתאים והתחלת ליישם את מה שחשבת שהוא סמל לאכילה בריאה ו... כלום! המשקל פשוט לא זז! תחושה של בלבול וחוסר אונים.

יש נשים שהמצב מלחיץ אותן ("אולי הגוף שלי לא מגיב ? אולי זו תוצאה של הדיאטות שעשיתי בעבר?...") , יש נשים שמחפשות הסברים (" נו, טוב, אני לא עושה ספורט זו בטח הסיבה" או "אני בת 43 זה כבר קשה לרזות" ) ויש נשים שמוותרות וחוזרות לאכילה הקודמת (" כי אם הגוף שלי לא מגיב לפחות אני אהנה מהאוכל"). אבל את? חולמת על כמה קילו , חולמת על חזרה לעצמך מלפני כמה שנים ודווקא עכשיו שהמוטיבציה בשיא את לא רוצה לתת לה לברוח. האם זה בהכרח הגיל? הספורט? הדיאטות בעבר? אולי... אבל בדרך כלל, הסיבה הכי נפוצה אותה אני רואה בקליניקה היא אחרת ופשוטה יותר מכל אלו.

בעשור האחרון הטרנד החזק ביותר לניהול משקל (הכוונה לירידה במשקל ושמירה על משקל יציב ותקין ) הוא זה הבריאותי הכולל שינוי הרגלים, דפוסי חשיבה והתנהגות מקדמת בריאות . כתבתי על זה פוסט (שזכה להרבה צפיות) ואת מוזמנת לקרוא- כאן.

אז האם אכילה בריאה בהכרח מביאה לירידה במשקל? התשובה היא לא! זה די דומה לשאלה האם הוצאה כספית על דברים מאוד מוצדקים (חינוך / מזון / דיור/ תרופות...) בהכרח משאיר לך עודף בסוף החודש? נכון שלא? יכול להיות שהוצאת כסף על הדברים הכי מוצדקים וחשובים אבל בסופו של יום אם הוצאת יותר ממה שהרווחת אז את בבעיה. מה הקשר בין הדוגמא הזו על כסף למשקל שלך? אם התחלת לאכול בריא זה עדיין לא אומר שאת אוכלת כמות מתאימה של קלוריות . בסופו של יום , אם לא אכלת פחות קלוריות ממה שהוצאת ולא היה פער בין מה שהכנסת למה שהוצאת המשקל לא יזוז. נקודה. כן, זו הסיבה השכיחה ביותר - אכילה בריאה לא אומרת שאת אוכלת כמות קלוריות מתאימה לירידה במשקל, להפך, אני רואה לא מעט כאלו שאכילה בריאה כללה חופן אגוזים ושקדים , הרבה טחינה ואבוקדו, קמח קוסמין בכל דבר (גם עוגיות ) והתוצאה היתה עליה במשקל מרוב בריאות. בסופו של יום, כדי לרדת במשקל , עליך לאכול פחות קלוריות ממה שאת מוציאה. אוברדראפט כרוני של קלוריות.

נקודה חשובה נוספת היא מה נחשב "אכילה בריאה" בעינייך? ממי קיבלת את ההמלצות? אני חייבת לומר שאני רואה בקליניקה הרבה נשים ש "אוכלות בריא" והפרשנות שלהן לאכילה כזו לא תמיד נכונה בעיני כדיאטנית. מחקר מעניין שהתפרסם לאחרונה (2019) ונעשה ע"י שתי דיאטניות קנדיות בדק את אמיתות המידע שמפורסם בבלוגים של אנשי מקצוע בעלי רשיון ( כלומר דיאטנים / תזונאים בעלי רשיון של משרד הבריאות) לעומת המידע המתפרסם ע"י אלו שאין להם רשיון ממשלתי לעסוק בתזונה כמו נטורופטים ) והם מצאו שמידע רב המתפרסם בבלוגים של אלו שאין להם רשיון הוא מידע לא מבוסס שאין לו אחיזה במדע . אמנם נעשה בקנדה אבל ממה שאני רואה ברשת הממצאים היו חוזרים על עצמם גם בישראל. לכן - אם קיבלת המלצות ממי שאין לו רשיון לעסוק בתזונה ע"H משרד הבריאות זה מבחינתי כמו להתיעץ על נושא משפטי עם מי שהוא לא עורך דין. הנה פוסט שכתבתי לפני שנה בדיוק בנושא הזה: " מה ההבדל בין דיאטנית קלינית, תזונאית ובין מאמנת לאורח חיים בריא?"

אז מה ת'כלס אני ממליצה לך לעשות בעניין ?

1. קודם כל דעי שהקפדה על אכילה בריאה כבר מקדמת אותך צעד אחד קדימה (גם אם עדין המשקל לא מראה זאת) בכיוון הנכון. השאלה המתבקשת היא מהי אכילה בריאה והאם מה שאת חושבת שבריא הוא אכן כך? לא בטוח! ממליצה לך להתיעץ עם דיאטן/נית מורשה בעניין. אל תתביישי לבקש לראות מספר רשיון של משרד הבריאות. זה לטובתך.

2. הקפידי להקטין ואף להוריד לחלוטין מזון מעובד .

כתבתי פוסט על הנושא: " האם מזון מעובד גורם לעליה במשקל? "

2. הקפידי על סדר - אכילה מסודרת מקטינה רעב , מקטינה נשנושים מיותרים ומעלה מודעות למה שנכנס לפה ואם תקפידי על סדר יהיה לך יותר סיכוי לאכול בסופו של דבר פחות קלוריות ליום בלי להרגיש רעבה. התארגני ותתכנני את היום כך שאכילה תהיה מסודרת.

3. הקפידי על נפח של מזון אבל כזה שיש לו צפיפות קלורית נמוכה כמו מרק (כמו מרק עדשים / אפונה / ירקות וכדומה) , סלטים , ירקות מבושלים , דגנים מלאים וכדומה. דיאטה מהסוג הזה זכתה למקום השני כטובה ביותר לירידה במשקל ב 2019 - מוזמנת לקרוא עליה. במקום הראשון הדיאטה הים תיכונית שנחשבת הבריאה ביותר והטובה ביותר לירידה במשקל.

4. הדיאטה הבריאה ביותר בשבילך שתביא אותך לתוצאות טובות במשקל ובבריאות חייבת להתאים לך אישית, לאוכל שאת אוהבת ולסדר היום שלך ולצרכים שלך כי הדגשים באכילה בריאה שלך יכולה להיות שונה מזו של אישה אחרת .

5. כדי שהמוטיבציה שלך לא תברח ולא תדעך אני ממליצה לך להיכנס למסגרת . מוזמנת לקרוא פוסט שכתבתי : איך לבחור מסגרת מתאימה לירידה במשקל.

מוזמנת לקרוא על מסגרת ההרזיה שלי שמתאימה גם לנשים שלא מתגוררות בכלל בישראל - לחצי כאן


bottom of page