top of page

תובנות שלי מכנס האגודה הישראלית לגיל המעבר ינואר 2025

טל פלג דיאטנית

ביום שישי ה 10/1/25 נערך כנס של האגודה הישראלית לגיל מעבר. הנה דגשים שאני לקחתי מהכנס :







גיל המעבר הוא תחום שאני עוסקת בו רבות, חלק משמעותי מהלקוחות שלי מגיעות לייעוץ וליווי שלי לירידה במשקל ושיפור סימפטומים בגיל המעבר ואחד ה"כובעים" המקצועיים שלי הוא מנהלת-שותפה של פורום "תזונה לגיל המעבר" בעמותת הדיאטנים / תזונאים הישראלית "עתיד" . הפורום שלנו משתף פעולה עם האגודה הישראליתלגיל המעבר ובחודש מרץ2025 מתחיל קורס משותף לאנשי מקצוע בנושא תזונה וגיל המעבר, קורס שאני בין המרצים שלו.


הכנס האחרון כלל מגוון מרצים ואני רוצה לשתף אתכן בדגשים ותובנות שאני לקחתי מהכנס:

  1. קרדיולוגים אומרים זאת בכל הזדמנות : מחלת לב היא הסיבה הראשונה או השניה בעולם ( תלוי בסקר/ מקור) לתמותה של נשים. לא סרטן שד . מפתיע? בהחלט . מחלת לב היא כבר מזמן לא מחלה גברית . הבעיה שאין מספיק מחקרים על נשים.


  2. בגיל המעבר יש עליה גדולה בגורמי סיכון למחלת לב , יש קפיצה בערכי השומנים בדם , עליה בשומן בטני שהוא רעיל ממש ללב, ירידה במסת שריר ועוד. אם מאז שבדקת את רמת השומנים בדם עבר הרבה זמן , לכי לבדוק מה ערכי הכולסטרול שלך.


    כולסטרול טוב ( HDL)מעל 90 הוא ערך גבוה מדי ויש להוריד אותו. ברמות כאלו הוא לא יעיל והאפקט המגן שיש לו בערכים נמוכים יותר ( מעל 50 ומתחת ל 90) לא קיים בצורה מספקת. צריך להוריד אותו מתחת ל 90.


    ערכי כולסטרול רע ( LDL) צריכים להיות מתחת ל 100. זה לא פשוט אבל חשוב.


  1. נשים רבות צריכות להתחיל לקחת טיפול תרופתי להורדת כולסטרול באמצעות סטטינים ואחד מהסיבוכים של תרופות אלו בנשים זה התפתחות סוכרת ( זהו סיבוך שמוכר בעיקר בנשים) . כשרמת שומני הדם לא תקינה מומלץ לקחת סטטינים ולא לוותר עליהם בגלל סיכוי לסיכוך אלא במקביל לשפר את התזונה ואורח החיים כדי להקטין סיכוי זה לסיבוך.


  2. קודת המבט של רופאי נשים/ רופאי משפחה/ קרדיולוגים/ רופאי כירורגית שד אינה אחידה כלל. יש בין הדיסציפלינות הרפואיות חילוקי דעות בנוגע למשך הטיפול ההורמונלי, האם להפסיק אם בכלל והאם להפסיק אחרי מה שהקרדיולוגים מכנים ״ארוע קצה״ כמו התקף לב.

לדוגמא הקרדיולוגים מבקשים להפסיק טיפול הורמונלי אחרי התקף לב בעוד שגניקולוגים לא בהכרח מפסיקים .

קרדיולוגים לא ממליצים על טיפול הורמונלי לצורך מניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם וכו אלא טיפול הורמונלי צריך להינתן אם יש סימפטומים, רופאים אחרים כמו גינקולוגים / גיל מעב כן מסבירים למטופלות מדוע מומלץ להן להתחיל טיפול הורמונלי למניעה. של מחלות עתידיות גם אם אין סימפטומים של גיל מעבר .


  1. בשורה התחתונה מומלץ לערב קרדיולוג בהחלטה אם לתת או לא טיפול הורמונלי לנשים שיש להן רקע רלוונטי.

* ואני מוסיפה שניתן לשפר גורמי סיכון ולעשות מניעה טובה באמצעות אורח חיים תזונה ופעילות גופנית ובאופן אישי ( זו דעתי האישית בלבד !! ) אני חושבת שטיפול הורמונלי צריך להינתן אם יש סימפטומים ולא למניעה כללית.


  1. אין כלל אחד לכולן, כל מקרה לגופו, ההחלטה אם לקחת הורמונים היא שלך וההערכת סיכון למחלות כלי דם בעקבות סיפור משפחתי ושומנים בדם לא תקינים כדאי לעשות עם הקרדיולוגית .


    7. יש מרכזי בריאות לב האשה בבתי חולים שונים אם יש לך רקע אישי או משפחתי קרדיולוגי אפשר לבקש הפניה לאחד המרכזים הללו כדי להיות במעקב.

    אני מציינת פה שמות של רופאות קרדיולוגיות בכירות שמנהלות מרפאות לבריאות לב האשה :

    ד"ר טלי פורטר - מנהלת המרכז לבריאות לב האישה, ביה"ח בלינסון

    ד"ר מירי בליך - מנהלת מרפאת לב האישה, ביה"ח רמב"ם

    ד"ר רומנה הרשקוביץ - מנהלת מרכז רפואת לב נשים, ביה''ח תל השומר

    ד"ר בלה קויפמן - מנהלת המרכז לבריאות לב האישה, ביה''ח איכילוב

    ד"ר דנה צפת - מנהלת המרכז לבריאות לב האישה, ביה"ח הדסה

    כמובן שיש קרדיולוגים וקרדיולוגיות מצויינים/ות נוספים ותמיד כדאי לשמוע חוות דעתם.


    מדגישה שוב, מה שכתבתי מייצג את הבנתי ודעתי בלבד מתכני הכנס.

מה עוד חשוב שתדעי ?

שתהליך ייעוץ וליווי שאיתי יכול לעזור לך להקטין גורמי סיכון :

שיפור שומן בטני / שימור מסת שריר / ירידה נכונה ואיכותית במשקל / שינוי התנהגות אכילה

שיפור רמות סוכר / שומנים בדם , גם אם את לוקחת תרופות להורדה יש לשלב אותן עם תזונה המתאימה לך אישית.

איך זה עובד ?

הנה הפרטים - לחצי כאן


Comments


bottom of page